Sabtu, 17 Jun 2017

tart blueberry




sebenarnya resepi tart gulung ni ai amik kat sini. da lama sangat dah tak buat kuih. ada la dalam 5 tahun lebih. so resepi yang biasa buat dan sedap tak tau dah duk kat mana. cuma bila ikut resepi ni, adunan jadi cam keras sket, masa makan dia cam crunchy.

kali ke dua buat, ai add on lagi 50g butter and sikit je tepung jagung. dalam 1 sudu besar je. adunan time ni macam lembut/lembik. cuak dah. ingat tak jadi dah. tapi lepas try sekali bakar, ok. rasa ok, texture pun macam yang ai nak. so ok la kan.

so, kalau nak buat, boleh ikut resepi ni tapi add on la butter dan tepung jagung. lagi satu, pewarna better masukkan time lepas masukkan telur.. ai tak ingat nak masuk awal, ai masuk lepas da gaul ngan tepung. so x lawa sket la kaler dia.

1st attempt. adunan yg keras sket
adunan akan jadi cam ni. seroi n lembut.

2nd attempt. adunan yg lembut



Tiada ulasan:

Catat Ulasan